Лесна баклава

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7528k2k5
Лесна баклава11 / 11
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Липсата на опит в кухнята не е причина да не приготвите вкусна баклава. Доверете се на нашия опит!"

Необходими Продукти

  • за сиропа
  • захар - 1 кг
  • вода - 1 л
  • ванилия - 2 бр.
  • мандарини - 1 бр.
  • за баклавата
  • кори - 1 пакет точени (500 г), за баница (Фамилия)
  • орехи - 2 ч.ч. смлени
  • грис - 1 ч.ч. пшеничен
  • масло - 150 г краве
  • олио - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Направете захарен сироп, като в касерола сложите водата със захарта, сока и кората на една мандарина и ванилията. Оставете на котлона да ври на средна температура до получаване на гъст захарен сироп.

Сложете на хладно да се изстуди. Баклавата направете в намазнена с олиото тава с диаметър 30см. Вземете 5 бр. от корите, сложете ги на дъното на тавата и подгънете краищата, поръсете с част от орехите и 2 с.л. от гриса.

Отгоре наредете още 5 бр. кори, пак орехи и грис и така до края, като трябва да разпределите орехи, грис и кори за поне три реда.

Разтопете маслото, нарежете баклавата на ромбоиди и я залейте с горещото масло.

Загрейте фурната на 160-170 градуса и сложете да се пече за около 50 мин или до златисто-кафяв цвят. Извадете я от фурната и залейте със студения захарен сироп.

Като се охлади, я оставете в хладилник за поне 12 часа да поеме добре сиропа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Видео към рецептата

Рейтинг

5
513
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
При правене на баклавата, всеки лист се ръсеще с орехи,а в описанието на пет лидта Кое е вярното в правенето?
05.10.2023 17:39
Дони Ники
Дони Ники
Фантастично изглежда!
30.05.2022 13:45
1
Вальо
Вальо
Мераклийска работа! Браво на Майстора Рибагина !
19.12.2016 15:32
21
5
ДесиславаЗафирова
ДесиславаЗафирова
Това момиче е роден талант !!! Всичките и рецепти са уникални!!! Голямо браво !!!
16.12.2016 18:35
21
5