Начин на приготвяне
Първо се приготвя сиропът от захарта и водата. Вари се 5-10 минути, докато се сгъсти, добавя се лимоновият сок и се оставя напълно да изстине.
Маслото се разтопява и с част от него се намазва тавичка с диаметър 22 см. Суровият кадаиф се разделя на две, разчепква се с ръце и половината се нарежда в тавичката.
Моцарелата се накъсва на парченца и се нарежда върху кадаифа. Отгоре се поставя другата половина от разчепкания кадаиф, полива се с останалото масло, така че да отиде на всякъде.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15-20 минути, докато се зачерви. Веднага след като се извади от фурната, се залива със студения сироп и се наръсва с натрошен шам фъстък.
Сервира се топъл. Много върви с топка сладолед или бита сметана.
Винаги си приготвям сиропа от сутринта, налагам кюнефето и го пека, докато се храним, за да е готов, когато стигнем до сиропирания сладкиш.
Кюнефето (лесен вариант) е готово.
Коментари