Начин на приготвяне
Маята и захарта се разтварят в прясното мляко.
Брашното се пресява в купа и се прави кладенче в средата.Добавят се солта, яйцето и 50 г. меко масло. Разбърква се и се добавя млякото с маята и захарта.
Замесва се средно твърдо тесто (месете поне 5 мин.), което се пъха във фурната за 40 мин. на 50° (от време на време го мажете с малко вода, за да не изсъхва).
След това тестото се разточва на правоъгълна тънка кора. Намазва се с 40 г масло и се навива на руло.
Рулото се разрязва по дължина на две части.Всяка част се навива на охлюв.
Тенджера или друг подходящ съд с диаметър 20 см. се покрива с хартия за печене. Вътре се слагат двете навити части тесто (една върху друга) и се намазва с останалото масло.
Отново се пъха във фурната на 50° за още 30 мин., след което питката се намазва с жълтъка.
Фурната се увеличава на 180° и се пече 35-40 мин. или до готовност.
Моят вариант за кръфин е чудно вкусен.