Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Турска баклава с орехи

Турска баклава с орехи

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Турска баклава с орехи
Снимка: Мария Симова
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
6
"Ще ви покажем как да направите баклава, която буквално се топи в устата, а вие ще ни покажете как да я нарежем толкова ефектно"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • олио - 1 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • оцет - 1 ч.л.
  • сол - 0, 5 ч.л.
  • брашно - около 1 кг
  • нишесте - 500 г за баклави
  • орехи - 2ч.ч. (счукани) за плънка
  • масло - 200 г за заливане
  • за сиропа
  • захар - 4 ч.ч.
  • вода - 5 ч.ч.
  • лимонов сок - 0. 5 ч.л. прясно изцеден
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете меко тесто от продуктите за него. Разделете го на 30 еднакви части и ги оформете на топчета. Върху поръсен с нишесте плотразточете всяко топче на лист с големина колкото чаена чинийка.

Наредете разточените листи на три купчинки по 10 броя, като помежду всеки лист обилно поръсете с нишесте.

Всяка купчинка разточете наведнъж на кора с големина на диаметъра на тавата 36 см.

Поставете първата кора в тавата и равномерно разпределете първата чаша счукани орехи. Разточете втората купчинка на кора и поставете върху разстланите орехи, разпределете втората чаша орехи върху нея.

Покрийте с третата кора и нарежете оформената баклава на ромбоиди. Разтопете маслото и залейте равномерно нарязаната баклава. Печете в предварително нагрята на 160 градуса фурна за около час.

В тенджера смесете водата и захарта за сиропа, поставете на силен огън да заври. След като заври намалете на слаб огън и оставете така да поври 10 минути, добавете лимоновият сок.

С горещия сироп залейте охладената баклава, завийте тавата с алуминиево фолио и оставете така да се охлади.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Zdr kolko ml vie çaşata .
21.01.2023 23:37
1
Покажи всички подкоментари
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Аплауз за прецизността Ви!
28.02.2017 08:11
4
3
Даниела Русева
Даниела Русева
Много изпипано, много красиво, сигурна съм, че е и вкусно!
27.02.2017 22:04
6
1