Начин на приготвяне
Замесете меко тесто от продуктите за него. Разделете го на 30 еднакви части и ги оформете на топчета. Върху поръсен с нишесте плотразточете всяко топче на лист с големина колкото чаена чинийка.
Наредете разточените листи на три купчинки по 10 броя, като помежду всеки лист обилно поръсете с нишесте.
Всяка купчинка разточете наведнъж на кора с големина на диаметъра на тавата 36 см.
Поставете първата кора в тавата и равномерно разпределете първата чаша счукани орехи. Разточете втората купчинка на кора и поставете върху разстланите орехи, разпределете втората чаша орехи върху нея.
Покрийте с третата кора и нарежете оформената баклава на ромбоиди. Разтопете маслото и залейте равномерно нарязаната баклава. Печете в предварително нагрята на 160 градуса фурна за около час.
В тенджера смесете водата и захарта за сиропа, поставете на силен огън да заври. След като заври намалете на слаб огън и оставете така да поври 10 минути, добавете лимоновият сок.
С горещия сироп залейте охладената баклава, завийте тавата с алуминиево фолио и оставете така да се охлади.
Коментари