Начин на приготвяне
Стафидите и кайсиите се накисват предварително в ром или коняк за 1-2 часа (ако нямате, просто ги потопете в гореща вода за 5-10 мин.).
Разбиват се яйцата със захарта и се добавят брашното и бакпулверът. С получената смес се мажат две по две корите, слага се локум и от сушените плодове, навива се на руло и се подреждат в тавата.
Залива се с 1/2 пакетче разтопено масло и се пече на 180-200 градуса до готовност. Готовата баница трябва да се охлади добре около 5-6 часа, залива се с топлия сироп.
За да се направи сиропът, водата и захарта се слагат да врат около 7-8 мин. накрая се добавят ванилиите. Оставете сиропа за 5 мин. леко да се охлади, (да не е горещ) и залейте печивото.
Баницата трябва хубаво да поеме сиропа, преди да я поднесете.