Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сладки Рула»Козуначено руло с плънка

Козуначено руло с плънка

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k5019k
Козуначено руло с плънка2 / 2
23/05/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
120 мин.
Порции
1 бр.
"Всички месят козунаци, а ние с най-голямо удоволствие приготвяме козуначено руло с плънка, защото него си го обичаме повече"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • сол - 1 щипка
  • захар - 300 гр.
  • мая - 20 гр.
  • масло - 250 гр.
  • прясно мляко - 250 мл.
  • яйца - 6 бр.
  • стафиди - 50 гр.
  • ром - 2 с.л.
  • ванилия - 3 бр.
  • захар - 250 г, за плънката
  • прясно мляко - 200 г, за плънката
  • орехи - 150 г, нарязани на дребно, за плънката
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете маята с малко брашно, мляко, щипка сол и захар и оставете да шупне. Яйцата, останалото мляко и захарта се разбиват отделно и се прибавя брашно. Замесва се тесто, към което се прибавя и шупналата мая. Премесва се отново с топло мляко и брашно и щом отново шупне, започват да се замесват козунаците.

Докато месите мажете ръцете си с мазнина.

Месенето продължава до получаването на гладко тесто, което се оставя на топло да втаса. След това се размесва с намаслени ръце и се добавят ромът, ванилията и стафидите. Оставя се отново да втаса на топло. За да приготвите плънката, разтопете в съд захарта, докато се карамелизира, добавете орехите и прясното мляко. Разбъркайте - трябва да се получи кремообразна смес. Ако е твърде гъста, добавете още малко прясно мляко.

От готовото козуначено тесто се разделят три топки, премесват се и пак се оставят за малко да втасат. Едната топка се разточва на кора, намазва се обилно с плънката, поръсва се с предварително накиснати в ром стафиди и се завива. Същото се повтаря с още една топка.

Третата е без плънка и само леко се разточва. От трите козуначени ленти се оформя плитка, слага се в тясна намазнена форма за печене и се оставя отново да втаса на топло. Преди да се опече се намазва с разбито яйце или жълтък. Козунакът се пече в умерена фурна на 170–180 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: