Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козуначено руло на венец

Козуначено руло на венец

Козуначено руло на венец
Снимка: Гергана Георгиева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
12 парчета

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • мая - 15 г
  • яйца - 3 бр.
  • олио - 100 г
  • мляко прясно - 130 мл
  • захар - 150 г
  • ванилия - 1 праха
  • сол - 1 щипка
  • ром - 1 ч.л.
  • лимонова кора
  • стафиди - 60 - 70 г
  • орехи
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното и в средата правим кладенче. Разтваряме маята в 3/4 част топло мляко. Прибавяме 1 лъжичка захар и една лъжичка брашно, да се получи каша. Оставяме на топло да втаса.

Разбиваме яйцата и захарта до побеляване и добавяме останалото топло мляко и ароматите.

Когато маята втаса, я изсипваме в кладенчето на брашното. Прибавяме яйчената смес и солта.

Замесваме тестото, като наливаме по малко от олиото. Когато месим не трябва да бием силно тестото, а да го разтягаме и да го събираме на топка, след това пак да го разтягаме.

Тестото е готово, когато стане гладко и на мехури, и не залепва по стените.

Поръсваме го с брашно покриваме го с топла кърпа и го оставяме на топло да втаса.

Когато тестото увеличи двойно обема си, значи е готово.

С намазнени ръце разделяме тестото на три равни части, които измесваме на дължина върху намазнена повърхност, разплескваме ги леко на кора, поръсваме ги със стафиди, оформяме ги на руло и ги сплитаме на плитка. Слагаме плитката в намазнена кексова форма и оставяме на топло да втаса повторно. Когато втаса, обемът ще се увеличи двойно.

Намазваме втасалия козунак с разбито яйце.

Поръсваме го със захар и го набоцкваме с орехови ядки.

Печем в умерена фурна.

Изваждаме го от формата, преди да е изстинал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: