Начин на приготвяне
Пресяваме брашното и в средата правим кладенче. Разтваряме маята в 3/4 част топло мляко. Прибавяме 1 лъжичка захар и една лъжичка брашно, да се получи каша. Оставяме на топло да втаса.
Разбиваме яйцата и захарта до побеляване и добавяме останалото топло мляко и ароматите.
Когато маята втаса, я изсипваме в кладенчето на брашното. Прибавяме яйчената смес и солта.
Замесваме тестото, като наливаме по малко от олиото. Когато месим не трябва да бием силно тестото, а да го разтягаме и да го събираме на топка, след това пак да го разтягаме.
Тестото е готово, когато стане гладко и на мехури, и не залепва по стените.
Поръсваме го с брашно покриваме го с топла кърпа и го оставяме на топло да втаса.
Когато тестото увеличи двойно обема си, значи е готово.
С намазнени ръце разделяме тестото на три равни части, които измесваме на дължина върху намазнена повърхност, разплескваме ги леко на кора, поръсваме ги със стафиди, оформяме ги на руло и ги сплитаме на плитка. Слагаме плитката в намазнена кексова форма и оставяме на топло да втаса повторно. Когато втаса, обемът ще се увеличи двойно.
Намазваме втасалия козунак с разбито яйце.
Поръсваме го със захар и го набоцкваме с орехови ядки.
Печем в умерена фурна.
Изваждаме го от формата, преди да е изстинал.