Начин на приготвяне
Картофите се обелват и настръгват, слагат се в голяма купа и се заливат със студена вода, за да не почернеят. Лукът се нарязва на ситно и в дълбока купа се смесва с джодженът, солта и олиото.
С брашното, водата и щипка сол се омесва меко тесто.
Тестото се разделя на две, разточват се две тънки кори според размера на тавата, в която ще се пече пататникът. След като корите са разточени, картофите се прецеждат добре.
Прецедените вече картофи слагаме в купата с лука и подправките и разбъркваме.
Тавата се подсушава и намазва обилно с олио, след което слагаме едната кора, изсипваме цялото количество картофена смес, разпределяме равномерно по цялата кора, след което слагаме и втората кора.
Отгоре кората се намазва с олио, за да стане хрупкава коричката. Пече се в загрята на 100 градуса фурна.
След като се сложи тавата във фурната, се увеличава на 150 градуса за 30 минути, след това на 220 за 10 мин. (времето и градусите зависят от самата фурна).
Пататника на баба е готов.
Коментари
Благодаря за рецептата!