Начин на приготвяне
Прясното мляко се затопля леко и към него се прибавя натрошената мая. Разбърква се хубаво. След това се прибавят оцетът, яйцето, солта, захарта и ракията. Разбърква се. Добавя се 200 грама брашно.
Разбърква се да се получи еднородна смес. Завива се с кърпа и се оставя на топло да втаса за около 2 часа.
След като е втасало се прибавя киселото мляко и останалото брашно, което е пресято. Меси се меко тесто. Готовото тесто се разделя на три топки и се завива с кърпа. Тестото се оставя да втаса на топло за 40 минути.
През това време се разтопява кравето масло.
След като е втасало тестото се разточва всяка топка по отделно. Разточва се на тънка кора. Разточената кора се прехвърля върху кърпа. Помазва се обилно с разтопеното краве масло.
Разточва се и втората топка тесто. След като е разточена се прехвърля върху първата кора тесто и отново се помазва с масло. Същото се повтаря и с другата топка тесто. Отново се слага върху другите две кори тесто и се намазва с олио.
След това с помощта на кърпата се навива на руло. След това рулото се реже на четири пръста разстояние. Редят се в тава, която е намазана с олио и е набрашнена. Редят се плътно една до друга.
Оформената пита се оставя да втаса завита и на топло за още 30 минути. След като втаса се разбива един жълтък. С него се помазва погачата и се поръсва със сусам.
Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути. След като е готова питата се поръсва с малко вода и се завива с кърпа за 5-10 минути.
Погачата на баба е готова.