Начин на приготвяне
Нарязват се на ситно 150 г корени от чувен, заливат се с 2½ л вода и се варят, докато водата остане наполовина.
Пресичат се с бяла пръст или с дървена пепел 15 л гроздова шира. След като се утаи пръстта, ширата се изсипва в голяма тава. Прибавят се 1½ кг захар и половината отвара от чувена.
Сместа се вари на силен огън, докато остане наполовина. След това силата на огъня се намалява, а варенето на сместа продължава при непрекъснато бъркане с дървена лопатка (за да не изкипи сместа).
Щом врящата маса започне да се сгъстява, разбива се на пяна останалата половина от отварата на чувена и се прибавя чаша по чаша към халвата, като се бърка без прекъсване. Когато бъркането стане трудно, халвата е готова. Съдът се сваля от огъня, но бъркането продължава, докато халвата изстине напълно и добие хубав бял цвят.
Халвата се насипва в буркани, които се държат открити 1 нощ. На другия ден върху халвата се слага плътно пергаментова хартия, а бурканът се похлупва с капак или се завързва с двойна кърпа.
Ако халвата не е добре сварена, след 2-3 месеца се отделя част от петмеза. В такъв случай, за да се поправи, тя се преварява, като ѝ се прибавя малко отвара от чувен.
Булама (бяло сладко) е особено вкусна, когато е поднесена с опечени обелени фъстъци или с орехови ядки.