Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка за Цветница

Питка за Цветница

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Питка за Цветница
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 2
20/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
115 мин.
Порции
8
"Красива питка за всички дами с имена и души на цветя"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 300 мл
  • кисело мляко - 80 г
  • яйца - 2 бр
  • захар - 2 ч.л
  • сол - 1 ч.л
  • мая - 1 бр. пакетче (на Йоткер)
  • олио - 50 мл
  • брашно - 800 - 900 г
  • масло - за намазване на корите - 1 ч.ч
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо активираме маята. Разбиваме яйцата, добавяме останалото мляко.

Пресяваме брашното и с всички продукти замесваме еластично тесто, което оставяме да втаса на топло.

Вече втасало, го разделяме на 4 части и една малка топчица за изработване на цветята.

Разточваме 4 обли кори, които са поставени една върху друга, като са намазани с масло - без последната.

За център слагам чаша и режа на 8, като центърът остава неразрязан. Всяко листо разрязваме през средата и хващаме с пръсти широката част, като я промушвам отдолу нагоре.

През едно свиваме краищата, за да се заоблят. Така става цвете с различни листенца.

От малкото топче си разточвам кора и изрязвам цветчета, които поставям по средата на питката.

Оставям да втаса и после я мажа със разбит жълтък. Посипвам със сусам и слагам да се пече на загрята фурна на 160 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: