Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Плетена питка за Цветница

Плетена питка за Цветница

Плетена питка за Цветница
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Какъв празник е, ако на масата няма ароматна питка"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 350 мл
  • кисело мляко - 2 с.л
  • яйца - 3 бр. (1 жълтък за намазване)
  • мая - 1/2 кубче
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • брашно - 1 кг
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята с малко от млякото, захарта и малко брашно. Пресейте брашното и замесете хубаво средно твърдо тесто.

Оставете да втаса, след което разделете на 2 части и една малка топчица за цветята. Едната част разточете на обла кора колкото тавата, поставете я върху хартия за печене.

Втората част тесто разточете на малко по-голяма обла кора и направете разрези на 8 места, оплетете лентичките, като започвате от външната страна и свършвате в центъра.

Така оплетената кора сложете върху поставената вече и намазана с масло кора, пъхнете краищата отдолу.

С малката част тесто изрежете цветя и поставете по ваш избор, оставете да втаса, след което я намажете с разбития жълтък.

Печете питката в загрята фурна на 160 градуса до златист цвят.

Плетената питка за Цветница е много красива.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: