Начин на приготвяне
Слагаме в купа маята със захарта и солта. Оставяме да се разтвори маята и след това добавяме олиото, киселото мляко и газираната вода. Разбъркваме добре и прибавяме едното яйце, което предварително сме разбили.
В съда за месене пресяване брашното. Изсипваме сместа и започваме да бъркаме само в едната посока. Месим меко тесто и го удряме 100 пъти в масата. Разделяме на го на 3 части - една голяма, 1 средна за топчето в средата и 1 малка за мрежата.
В намазнена тавичка или с хартия за печене слагаме в средата средното по големина тесто (топчето). Разточваме малко тесто и го нарязваме на лентички. Правим плетката върху кръга. Най-голямата част разточваме на правоъгълник. Намазваме я с малко олио и навиваме на руло.
Слагаме в тавата по краищата на кръга и с помощта на ножица започваме да режем тестото, но без да стигаме до долния край. Така редуваме в едната и в другата посока срязаните парчета.
Оставяме да втаса в топла фурна на около 40-50 градуса. През това време си замесваме обикновено тесто от брашно и вода за декорацията. Оформяме по желание с буквите на именниците или правим цветчета от тестото.
Втасалата питка мажем с разбито яйце. Редим отгоре декорацията, но нея не я мажем с яйце. Печем в предварително загрята фурна на 180-200 градуса за около 40 минути. При необходимост слагаме алуминиево фолио, за да не изгори.
Питката става много вкусна и мека.