Тайната на сочните пържоли на фурна

21/02/2016
Кака и Батко
отКака и БаткоНовак1138
"А вие знаете ли коя е тя? Вижте рецептата, пригответе и после споделете с приятели "
Приготвяне10 мин.
Готвене120 мин.
Общо130 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
69 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо446 553
  • Преглеждания за месеца12769
  • Преглеждания за седмицата2966
  • Коментирана18 пъти
  • Рейтинг4.4 от 5
  • Сготвена69

Необходими Съставки

  • свински пържоли - 4 - 6 бр. вратни според големината на тавичката
  • сол - няколко щипки
  • олио - за намазване на тавичката
  • домакинско фолио - за покриване на тавичката
* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

От години се опитвам да запазя пържолите сочни, а в същото време да са добре изпечени. Пробвал съм какви ли не трикове - начукване, маринати, подправки, фолиа, гювечи и т.н., докато не попаднах на една статия, където простичко беше обяснен принципът на печенето (не варенето). Не съм много сигурен дали статията не беше някъде тук, ако отново попадна на нея, ще дам оценка 7 от 5 възможни на споделилия е.

Рецептата ми е и един вид компилация от прочетеното в статията и чутото от моя позната, при която май единствено съм ял такива пържоли, но това беше преди, сега сам си ги правя. Прекалих с приказките, но нямам какво толкова да кажа, оказа се, че най-простите неща са най-хубави.

Вземете пържолите - много важно е да не са мокри, аз дори не ги мия, но ако това се налага, подсушете много добре (това е голямата тайна), никакво начукване! Намаслете добре тавичката. Поставете пържолите и леко посолете всяка една, разтъркайте да се омаслят и обърнете, отново леко посолете.

Покрийте тавичката с домакинското фолио и я мятайте във фурната, но по възможност по средата на горния и долния реотан. Включете горе и долу на 250 градуса - естествено без вентилатор. Забравете за фурната за час и половина. След час и половина можете да надникнете какво се е случило под фолиото (внимание ще има пара) и ако искате по-препечено, върнете за още половин час, пак под фолиото.

Не въртя пържолите, а и ако си мислите, че ще стане с вилица, бъркате. След готовност извадете пържолите от фурната и ги оставете да поизстинат под фолиото. За сервирането си пригответе шпатула или подхванете пържолата отдолу, като внимавате да не се разпадне. В къщи можете да си икономисате ножовете, за пред гости ще ги извадите, ама никой няма да ги ползва.

За гарнитура погледнете рецептата ми Пясъчен остров или някоя от разядките - от личен опит знам, че с козунак не върви.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 13
4 2
3 0
2 0
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари (18)

Dido Popov
Dido Popov
13.12.2018 19:44
тъпата рецепта точно по правилата я спазих: засичах с таймера на телефона на 250 градуса електическа фурна долен и горен реотан без вентилатор за да ям въглен накрая
0
0
Бонка Иванова
Аз винаги така ги правя майка ми така ме е учила
0
0
Яница Николова
Винаги ги мариновам и пека на 190-200*С с фолио отгоре, стават крехки и сочни.
5
1

Виж всички коментари или напиши такъв