Тайната на сочните пържоли на фурна

Кака и БаткоКака и БаткоНовак11391
18/12/2018
"А вие знаете ли коя е тя? Вижте рецептата, пригответе и после споделете с приятели "
Приготвяне10 мин.
Готвене120 мин.
Общо130 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
72 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо593 650
  • Преглеждания за месеца11725
  • Преглеждания за седмицата2805
  • Коментирана21 пъти
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена72

Необходими Съставки

  • свински пържоли - 4 - 6 бр. вратни според големината на тавичката
  • сол - няколко щипки
  • олио - за намазване на тавичката
  • домакинско фолио - за покриване на тавичката
* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

От години се опитвам да запазя пържолите сочни, а в същото време да са добре изпечени. Пробвал съм какви ли не трикове - начукване, маринати, подправки, фолиа, гювечи и т.н., докато не попаднах на една статия, където простичко беше обяснен принципът на печенето (не варенето). Не съм много сигурен дали статията не беше някъде тук, ако отново попадна на нея, ще дам оценка 7 от 5 възможни на споделилия е.

Рецептата ми е и един вид компилация от прочетеното в статията и чутото от моя позната, при която май единствено съм ял такива пържоли, но това беше преди, сега сам си ги правя. Прекалих с приказките, но нямам какво толкова да кажа, оказа се, че най-простите неща са най-хубави.

Вземете пържолите - много важно е да не са мокри, аз дори не ги мия, но ако това се налага, подсушете много добре (това е голямата тайна), никакво начукване! Намаслете добре тавичката. Поставете пържолите и леко посолете всяка една, разтъркайте да се омаслят и обърнете, отново леко посолете.

Покрийте тавичката с домакинското фолио и я мятайте във фурната, но по възможност по средата на горния и долния реотан. Включете горе и долу на 250 градуса - естествено без вентилатор. Забравете за фурната за час и половина. След час и половина можете да надникнете какво се е случило под фолиото (внимание ще има пара) и ако искате по-препечено, върнете за още половин час, пак под фолиото.

Не въртя пържолите, а и ако си мислите, че ще стане с вилица, бъркате. След готовност извадете пържолите от фурната и ги оставете да поизстинат под фолиото. За сервирането си пригответе шпатула или подхванете пържолата отдолу, като внимавате да не се разпадне. В къщи можете да си икономисате ножовете, за пред гости ще ги извадите, ама никой няма да ги ползва.

За гарнитура погледнете рецептата ми Пясъчен остров или някоя от разядките - от личен опит знам, че с козунак не върви.

Добър апетит!

Рейтинг

5 16
4 2
3 0
2 0
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари (21)

Изпрати
maria
maria
22.02.2019 12:31
Страхотна и лесна рецепта, благодаря, вкъщи много ги харесаха :)
2
1
Nikolay Vetev
Nikolay Vetev
18.01.2019 21:24
Апропо, забравих да кажа, че винаги ползвам за подправка освен черен пипер/аз лично ползвам смесен - зелен, бял, червен и черен/ и кимион и кориандър на зърна/аз готови смлени не ползвам и не признавам/ и соля със едра морска сол, защото тя не извлича сока от месото и соли колкото е нужно!
4
3
Nikolay Vetev
Nikolay Vetev
18.01.2019 21:11
Рецептата е супер с една поправка, че в текста пише 250°, а на видеото 200°, но и двете температури ми се виждат доста високи за крехко и сочно месо, като аз лично не готвя на повече от 170 градуса, а дори и на 70-90 градуса,...вярно по-дълго, но месото е невероятно?!
И имам няколко съвета и допълнения към рецептата:
1. Никога, ама абсолютно никога не допускайте допир на алуминиево фолио и храна! Използвайте за изолатор хартия за печене/между фолиото и храната/.
2. В блендер или както ви е удобно пасирайте 3-4 скилидки чесън, малко розмарин/едно клонче/, слънчогледово масло/30-50мл/, а най-добре зехтин/ и МАЛКО СОК ОТ НАР/около 1 супена лъжица/ и намажете с четка месото,......ако имате време оставете за час-два в хладилника. Резултата е невероятен.
3. Когато месото е готово го оставете 5-10 мин преди да го сервирате, за да си „почине“. По този начин то ще поеме обратно част от пуснатият от него сок и ще бъде по-крехко и сочно.
//////////////////////////////////////////////////////////////////////
От мен запомнете - НЯМА УНИВЕРСАЛНА РЕЦЕПТА ЗА НИЩО!!!!
ОТ ПЕЧКА ДО ПЕЧКА И ОТ МЕСО ДО МЕСО ИМА „БАЛКАН“ РАЗЛИКА, ПОРАДИ ТОВА КОНТРОЛИРАЙТЕ ПРОЦЕСА ВИНАГИ!!!
14
2