Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Банички»Два пъти разточени банички изпечени на сач

Два пъти разточени банички изпечени на сач

Два пъти разточени банички изпечени на сач
Снимка: Илияна Димова
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
16-18 бр
"Всички усилия в кухнята си струват, когато виждате близките ви с какъв апетит похапват приготвеното от вас"

Необходими Продукти

  • вода - 500 мл
  • сол - 1 чаена лъжичка
  • захар - 1 к.л.
  • кисело мляко - 1 с.л. с връх
  • мая - 1/3 кубче прясна
  • олио - 2 с.л.
  • брашно - приблизително 1 килограм тип 450
  • За плънката
  • сирене - 300 - 400 г натрошено
  • мас - 1 и 1/2 ч.ч. разтопена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесваме тестото, като към 500 мл хладка вода прибавяме 1 ч.л. сол, 1 к.л. захар, 1 с.л. кисело мляко, маята и 2 с.л. олио. Разбъркваме добре и прибавяме брашно, колкото е необходимо (приблизително 800-900 г), докато се получи гладко еластично НЕлепнещо тесто (Полученото тесто тежи към 1 кг и 500 грама).

Оставяме тестото, покрито с кърпа или фолио за свежо съхранение, докато втаса - удвои обема си. Втасалото тесто разделяме на топки. Всяка разточваме върху набрашнена повърхност. Намазваме разточената кора с разтопена мас (1 супена лъжица или повече по вкус). Наръсваме натрошено сирене и сгъваме на плик, правоъгълник.

Така направените банички оставяме върху хартия за печене, поръсена с брашно и завити с кърпа, да не изсъхват, докато стане време за печене.

След като направим всички банички, отново леко разточваме всяка и изпичаме на сач, намазан с мас (може да изпечем и на тиган).

Мажем сача с мас, преди да сложим да се пече всяка баничка. Изпичаме равномерно от двете страни. Поднасяме с кисело мляко или айрян.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: