Начин на приготвяне
Замесваме тестото, като към 500 мл хладка вода прибавяме 1 ч.л. сол, 1 к.л. захар, 1 с.л. кисело мляко, маята и 2 с.л. олио. Разбъркваме добре и прибавяме брашно, колкото е необходимо (приблизително 800-900 г), докато се получи гладко еластично НЕлепнещо тесто (Полученото тесто тежи към 1 кг и 500 грама).
Оставяме тестото, покрито с кърпа или фолио за свежо съхранение, докато втаса - удвои обема си. Втасалото тесто разделяме на топки. Всяка разточваме върху набрашнена повърхност. Намазваме разточената кора с разтопена мас (1 супена лъжица или повече по вкус). Наръсваме натрошено сирене и сгъваме на плик, правоъгълник.
Така направените банички оставяме върху хартия за печене, поръсена с брашно и завити с кърпа, да не изсъхват, докато стане време за печене.
След като направим всички банички, отново леко разточваме всяка и изпичаме на сач, намазан с мас (може да изпечем и на тиган).
Мажем сача с мас, преди да сложим да се пече всяка баничка. Изпичаме равномерно от двете страни. Поднасяме с кисело мляко или айрян.