Начин на приготвяне
Не се ангажирам с грамове за количеството брашно, тъй като брашната много често се различават като качество и като попивателност.
Това е една стара рецепта от нашето семейство, може да се намери в различни варианти, но тази сме я правили с години и никога не ни е подвеждала. :)
Маята заедно с леко затоплената водичка и захар се подбъркват с малко брашно и оставят да шупнат. Когато е готова тази смес, се прибавят олиото, оцета и солта. Бъркате с лъжица, докато добавяте постепенно брашно, а когато се сгъсти достатъчно, може да започнете да месите с набрашнени ръце.
Когато тестото е готово, го оставете за около 30 минути да почине на топло.
През това време си пригответе сиренето, като го натрошите на ситно. Разтопете малко масло и го смесете с олио (около 50-60 мл общо) в една чашка или малка купичка. Тук ще вметна, че може да не ползвате изобщо масло - ако искате работете само с олио, но с маслото става по ароматно.
Разделете тестото на 8 топчици, от всяка една се разточва тънка кора, намазва се със масло, поръсва се със сиренце и след това се навива на руло.
Хващате двата края на рулото и ги въртите в противоположни посоки, за да се засуче. След това противоположните краища се навиват на охлювчета и едното се захлюпва върху другото.
Разточва се отново на не твърде тънко кръгче (около 4-5 мм). Аз ги пека на грил плоча, но могат да бъдат и печени на сач.
Намазвам плочата и слагам гьозлемата. Така ги пека по две за по-бързо. :)
Ако имате допълнителни въпроси, може да ми пишете спокойно.
Коментари