Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка със сирене на баба Яна

Питка със сирене на баба Яна

НадяНадя
Новак
2114127
Питка със сирене на баба Яна
Снимка: Надя
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
110 мин.
"Тази пита е направо неустоима! Хем питка, хем милинки със сирене"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • прясно мляко - 500 мл
  • кисело мляко - 250 мл
  • мая - 1 пакетче суха
  • яйца - 2 бр
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 2 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • олио - 4 с.л.
  • сирене - 300 г
  • масло - 125 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме два пъти брашното в дълбок съд. В средата правим кладенче. Сипваме маята, прибавяме затопленото прясно мляко плюс киселото, яйцата, захар, сол, оцет и олио. Започваме да бъркаме и замесваме меко тесто.

Оставяме да втаса, покрито с кърпа, докато удвои обема си. Отново премесваме. Бием тестото сто пъти в масата. Разделяме тестото на три топки.

Разточваме първата кора - дебела е около половин см. Намазваме с масло и поръсваме със половината сирене. Слагаме втората разточена кора върху първата. Намазваме с масло и поръсваме с останалото сирене. Слагаме от горе третата разточена кора. Намазваме с масло. Навиваме на руло.

Нарязваме на пънчета като двете крайни парчета на рулото се слагат в средата на питката, а другите отстрани в намазнена дълбока тава. Остава се отново да втаса и се пече във фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: