Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка за Баба Марта

Питка за Баба Марта

Таня ЛевеноваТаня Левенова
Готвач
2343k6793
Питка за Баба Марта
Снимка: Таня Левенова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6
"Да почетем най-женският месец в годината с пухкава питка за Баба Марта"

Необходими Продукти

  • брашно - около 700 г
  • яйца - 1 бр. + 1 белтък/жълтъка за намазване
  • кисело мляко - 150 г
  • вода - 120 мл
  • мая - 20 г
  • сол - 1 с.л. равна
  • захар - 1с.л. равна
  • олио - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От продуктите се омесва гладко еластично тесто. То се удря на плота 100 пъти. Оставя се в купа, покрита с найлон, до хубаво втасване.

След това от него се откъсва средна топка за средата на питката - около 130 г. Тя се разточва на кора, намазва се с олио и се завива на руло. Рулото се усуква и се завързва на възел, така че в средата да се оформи цвете.

Поставя се в средата на тава 30 см, покрита с хартия за печене.

От тестото се откъсват още две такива топки, които се разточват на кори. Те се поставят една върху друга, намазани с олио помежду си и се разточват заедно.

Кората се разрязва на 8 части, след това още на 8 - общо се получават 16 триъгълника.

Във всеки триъгълник малко под върха му се прави разрез - около 10 см по дължина, и той се навива на кифличка откъм дългата страна.

Кифличките се редят по края на тавата. От останалото тесто се разточва правоъгълна кора.

В долният край на кората се правят разрези - около 30 см дълги.

От получените ресни се сплитат плитки - всяка от по 3 бр.

Кората се навива и се поставя след кифличките.

Така оформената питка се покрива с найлон и кърпа и се оставя да втасва за около 25 мин на топло.

След това се намазва със жълтък, малко вода и олио.

Поставя се във фурната и тя се включва на 180 градуса.

Пече се за около 35-40 мин.

Поднася се с украсата от мартеничка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: