Начин на приготвяне
Белим картофите и моркова. Измиваме и нарязваме ситно. Нарязваме и лука.
Слагаме в тенджера зеленчуците - грах, морков, картоф и лук. Наливаме 1 литър и 1 чаена чаша вода. Поръсваме подправките на вкус - черен пипер, магданоз, чубрица и листа целина.
Варим зеленчуците, докато омекнат, приблизително 15-20 минути. Дръпваме тенджерата със сварените зеленчуци от котлона и когато се поохладят, пасираме хомогенно с пасатор.
(Пасирам в тенджерата, но който реши, може да пасира в друг съд ). Пасираната супа застройваме с чаена чаша прясно мляко, добавяме краве масло и слагаме на котлона да покъкри 1 минута.
При положение, че ни се струва много гъста супата, можем да долеем топла вода до предпочитаната гъстота. Поднасяме крем супата гарнирана с нарязан ситно бекон и с пресен магданоз.