Начин на приготвяне
Затоплете двата вида мляко и в 100 мл от прясното разтворете маята и захарта, и оставете да шупне. Пресейте брашното и солта и направете кладенче.
В него сипете 2 от яйцата, олиото и шупналата мая. Започнете да месите, като постепенно прибавяте останалите топли млека. Месите до получаване на меко тесто, което не лепне по ръцете.
Застелете тава с диаметър 36 см с хартия за печене и намажете с олио. Разделете тестото на три части-съответно на 600 г, 500 г и 400 г.
От първата част направете 6 топки по 100 г и разточете всяка една на тънка кора. Намажете с олио и навийте на руло, което нарежете под ъгъл на парчета.
Наредете парчетата до ръба на тавата като плитка. Втората част също разточете на тънка кора, която намажете с олио и навийте на руло.
Разрежете рулото по дължина на половина, а всяка половина-на две. Две по две усучете поличилите се ленти. Изрежете неравните краища и сложете в тавата до плитката.
От последната част разточете правоъгълна кора, на която подравнете краищата и нарежете на триъгълници, от които навийте кифлички. Тях подредете в тавата като венец.
От изрезките, които ви останаха, оформете центъра на питката(разгледайте снимките, за да се ориентирате по-добре). Оставете да втаса за около час на топло.
Намажете с третото яйце и печете на предварително загрята на 200 градуса фурна за 5-10 минути, после намалете на 180 градуса и печете до готовност.
Коментари