Начин на приготвяне
В купа се сипва брашното, добавя се сухата мая, солта и захарта. Разбъркваме с вилица.
Сипва се айрянът и олиото, бърка се на топка тесто, което после се замесва с ръце на меко тесто. Оставя се да втаса 30 минути. Готовото тесто се разделя на три части и с намаслени ръце се оформят дълги фитили.
В единия си край се прищипват като за плетене на козунак. Шпековият салам се обелва и нарязва на кръгчета. Нареждат се кръгчета между фитилите, а те се сплитат на плитка до другия си край.
Поставя се плетеницата с колбас в тавички, намазва се с разбит жълтък, може и да се поръсят семена. Печем в загрята фурна 180 градуса около 25-30 минути. Вкусно и ефектно!