Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козуначена плетеница с Нутела и круши

Козуначена плетеница с Нутела и круши

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Козуначена плетеница с Нутела и круши
Снимка: Сия Рибагина
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Не сте яли по-вкусен козунак от тази плетеница, в която се крият ароматни круши, потопени в течен шоколад Задължителна рецепта за Великден"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 700 г (+ 100 г за доомесване)
  • захар - 150 г
  • олио - 150 мл
  • прясно мляко - 250 мл
  • портокалов сок - 1 с.л.
  • мед - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 2 бр.
  • мая - 1 пакетче суха (7 г)
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • За пълнежа
  • нутела - 400 г (какаов крем или разтопен шоколад по избор)
  • круши - 3 бр.
  • галета - 30 г
  • кафява захар - 30 г
  • бадеми - филирани, за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното три пъти, а млякото затоплете до телесна температура. Направете кладенче и в него сложете яйцата, сол, портокаловия сок, маята, мед, захарта и 50 мл от олиото. Замесете тесто, като постепенно добавяте от млякото до получаване на гладко еластично тесто.

Оформете го на топка и започнете да месите, като добавяте по малко от олиото и докато месите, разтегляйте с ръце и удряйте тестото в масата или плота 100 пъти. Трябва да поеме всичкото олио.

Оставете за около 1 час да втаса, покрито с домакинско фолио, и чиста кърпа, докато удвои обема си, после измесете отново и се оставете още 1 час да втаса пак.

Почистете крушите и ги нарежете на полумесеци, поръсете ги с галетата и фина кафява захар. Втасалото тесто разделете на две равни части, всяка една разточете на голяма кора с дебелина около 1.5 см, намажете с нутела и навийте на руло.

След това разрежете рулото на половина в средата, като в единия край трябва да оставите цяло, а двете получени части преплетете като плитка.

В улеите с шоколад сложете на места парченца от крушите и се поставя в тава с хартия за печене, като навивате във формата на охлюв.

С другата част от тестото процедирате по същия начин, като в тавата обиколете около другата плетка. Намажете с разбит жълтък и поръсете с филирани бадеми.

Оставете на топло да втаса още 60 минути, след което сложете в загрята фурна на 180 градуса и изпечете за около 50 минути в зависимост от фурната до златисто-кафяв цвят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Мария Георгиева
Мария Георгиева
Страхотно изглежда. Комбинация от шоколад и круши не съм опитвала. Но с настъпването на Великденските празници ще се възползвам отидеята.
08.04.2016 10:34
Александра
Александра
Страхотия много ми хареса комбинацията от шоколад и круши =)
07.04.2016 20:06
Pressy
Pressy
Едно голямо браво ! Страхотно изглежда !
07.04.2016 12:08
2
2
Покажи всички подкоментари