Начин на приготвяне
Захарта се разбива с маргарина. Добявят се 1 по едно яйцата с непрекъснато бъркане. Добавя се киселото мляко, в което е разтворена содата за хляб. Постепенно се добавя с бъркане и пресятото брашно до получаване на кексово тесто.
Изсипва се повече от половината в намазана с масло и поръсена с брашно тава или кексова форма. Отгоре се поръсва настърганата лимонова кора, половината орехи и стафиди и леко се разбърква.
В останалата смес се добавя какаото, остатъка от орехите, рома и стафидите и се изсипва отгоре върху бялата смес.
Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 40 минути. Готовността се проверява с клечка за зъби. Не трябва да има полепнало тесто върху нея и да излиза суха.
Може да се поръси с пудра захар след изпичане или да се залее с шоколадова глазура от разтопен на водна баня млечен или натурален шоколад смесен с малко прясно мляко.
Коментари