Начин на приготвяне
Смесете какаото с двете с.л. захар, канелата и 4 с.л. топло мляко - трябва да се получи гладка кашица.
Разбийте мекото краве масло със 100 г захар до пухкав крем и добавете един по един жълтъците на яйцата. Ароматизирайте с ванилия.
Отделно разбийте белтъците с останалата захар.
Към сместа с жълтъците добавете 1/3 от белтъците, редувайте с брашното и млякото. Редувайте така, докато сместа се хомогенизира. През цялото време разбърквайте с шпатула, а не с миксер.
Половината кексова смес объркайте с какаовата част и сипете в предварително намазнена и леко набрашнена форма за кекс (22 см диаметър).
Отгоре разпределете останалата светла част и сложете кекса да се пече в умерено загряна фурна на 180 градуса с вентилатор. Проверете готовността с клечка, след като кексът хубаво се е надигнал.
Печем на срена позиция в загрята фурна на 200 С без вентилатор около 45 мин. (или до суха клечка).
Коментари