Начин на приготвяне
Направете си сиропа по стандартния начин като поставите захарта и водата в тенджерка, сложете я на котлона, изцедете сока на половин лимон, настържете и малко от кората му и варете до сгъстяване и получаване на златист захарен сироп.
Оставете на студено да се охлади
Сложете тенджера с водата на котлона, сложете щипка сол и маслото. Изчакайте да заври и добавете цялото брашно, като го изсипете наведнъж и бъркате енергично. Трябва да ви се получи парено тесто, гладко и без бучки.
Махнете тенджерата от котлона и оставете тестото да се охлади.
Преместете го в миксер, сложете бъркалката за тесто и добавете нишестето и гриса.
Включете миксера и започнете да прибавяте яйцата едно по едно към тестото, като всяко следващо слагате, когато тестото е поело изцяло предишното.
Като добавите всички яйца и тестото ви се е хомогенизирало, е вече готово.
Тази смес прехвърлете в шприц или пош, а ако имате инструмент за толумбички, използвайте него. На мен поша ми се скъса и не докарах добър вид, но пък на вкус са невероятни.
Сложете повечко олио в тенджерка, за пържене на маслена баня и шприцовайте директно в мазнината тулумбички, като разрязвате тестото на желаната големина с чиста домакинска ножица.
Запълнете дъното и оставете останалата смес за следващото пържене. Включете сега котлона и загрейте на средна температура.
Никога не пържете толумбите в загрята мазнина, докато пуснете едната и отрежете следващата-тя вече ще е изгоряла.
Пържете толумбичките до златисто от всички страни, обикновено те сами се обръщат, но и вие им помагайте.
Отцедете и сложете в студения захарен сироп. Така направете всички до изразходване на тестото.
Оставете ги в сиропа за няколко часа да се сиропират.
Домашните толумбички с грис и нишесте са готови.
Коментари