Начин на приготвяне
На дъното на тавичка се смесват маслото и една чаша от захарта. Слага се във фурната и се нагрява, докато се карамелизира, след това с помощта на шпатула карамелът се разстила по цялото дъно.
Поръсва се с половината от настърганата кора от лимон. Ябълките се обелват и нарязват на полумесеци. Нареждат се върху карамела. Вместо ябълки може да се ползват добре изцедени плодове от компот- праскови, кайсии, круши.
Яйцата и останалата захар се разбиват с миксер и към тях постепенно се добавят брашното, бакпулверът, 1 ч.л канела, ванилията и останалата настъргана кора от лимон. Пече се на 220 градуса около 40 минути.
След като се извади сладкишът, още топъл се обръща. Към карамела, останал по дъното на тавата, в която сме пекли, добавяме една кафена чашка вода, кипваме и разбъркваме, докато се разтвори, след което сиропираме леко сладкиша.
Към леко карамеления сироп може да се добави сок от компот или ябълков сок.