Начин на приготвяне
За яйчния крем направете каша от жълтъците, брашното, ванилията, лимоновата кора и 100 мл от прясното мляко. Останалото мляко загрейте заедно със захарта и когато заври, прибавете кашата при постоянно бъркане, а щом се сгъсти, свалете от огъня. Оставете настрани да се охлади напълно.
За сметановия крем разбийте сметаната и я смесете със сладкото от ягоди. Оставете настрани.
Преди да почнете да правите блатовете, заделете няколко бисквити от двата вида за украса.
За какаовия блат натрошете какаовите бисквити в купа и прибавете разтопения шоколад. Смесете хубаво с ръце. Оставете настрани.
За лимоновите блатове натрошете лимоновите бисквити в купа и прибавете разтопеното масло и лимонова кора. Смесете хубаво с ръце. Оставете настрани.
След като всички компоненти за тортата са ви готови, може да сглобите тортата във форма с подвижно дъно и размер 23 см. На дъното на формата сипете половината от лимоновите бисквити и притиснете добре, така че да се получи здрава основа. Отгоре изсипете половината от яйчния крем загладете и сипете и половината от ягодовата сметана. Загладете и притиснете хубаво.
Отгоре разпределете какаовите бисквити, като ги притиснете леко в сметаната, но да не потънат изцяло. Върху тях изсипете останалия яйчен крем. Загладете и изсипете и останалата сметана. Загладете и притиснете хубаво.
Завършете с останалите лимонови бисквити. Заравнете и притиснете леко. Приберете в хладилник за 2-3 часа за да стегне хубаво, като покриете тортата, за да не поема миризмите от хладилника.
Извадете от формата, като прокарате нож по ръба на формата и тогава я отворете.
За украсата разбийте сметаната и разделете на две. Половината оставете чиста, а другата половина смесете с какаото. С чистата сметана намажете тортата от всички страни, а с какаовата направете розички с шприц по ръба на тортата.
Отгоре на тортата изсипете сладкото от ягоди. Украсете с шоколадови бонбони и заделените бисквити.