Начин на приготвяне
Затоплете прясното мляко. В 100 мл от него разтворете маята и захарта и оставете да шупне. Пресеите брашното и солта и направете кладенче, в него сипете яйцето, олиото и шупналата мая. Започнете да месите, като постепенно прибавяте от останалото прясно мляко. Месите до получаване на меко тесто, което не лепне по ръцете.
Оставете полученото тесто да почине за 5 минути и в това време направете плънката, като смесите белтъка с натрошеното сирене. Разточете тестото на тънка кора, намажете с 2 с.л. олио. Разпределете плънката на половината кора, а другата половина нарежете на ленти, но без да стигат до края на кората.
Навийте кората на руло, като почнете от страната на плънката. Преместете рулото в голяма плитка тава, заслана с хартия за печене, и направете подкова.
Разгледайте снимките, за да се ориентирате по-добре. Оставете питата да втаса на топло за около 1 час. Намажете с разбития с една супена лъжица вода жълтък и поръсете със семена сусам и мак.
Изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурната до готовност. Не отваряйте фурната през първите 20 минути от печенето.