Начин на приготвяне
В купа се сипва топлото прясно мляко и водата, добавя се маята, захарта и брашното, разбъркват се и се оставят за 20 минути на топло, за да се активира маята.
В друга голяма купа се слагат яйцата, киселото мляко, солта, олиото, оцетът и активирана смес с маята. Брашното, което предварително е пресято, се сипва на порции - до получаване на гладко и нелепнещо тесто. Към така полученото тесто се добавя маслото, меси се до пълното му усвояване.
За целта месенето трябва да продължи около 15 минути от момента на събиране на тестото на топка.
Покрива се с фолио или кърпа и се оставя около 40-50 минути, докато се удвои обема си.
За модулите:
3 топки по 300 г се разточват с формата на овал, намазват се с масло помежду си и се подреждат една върху друга. Горната кора не се намазва, правят се симетрично разрези от двете страни и се кръстосват.
Оформя се на венец.
8-те топки се разточват на кори и се подреждат по две една върху друга, като се намазват помежду си с масло. Получават се 4 двойки, които се нарязват на 4-ри триъгълника, всеки от които се нарязва от широката страна на три и се сплита на плитка. Получените 16 плитки се подреждат в кръг около венеца .В центъра се поставя последната топка, намазва се цялата погача с разбитите жълтъци с прясното мляко и се поръсва с микс от семена.
8 топки по 200 г
1 топка -140 г за център
Тавата е 34 см, пека я винаги по един и същи начин - докато оформям погачата, включвам фурната на 50°C на горен и долен реотан. В момента на слагане на тавата във фурната променям градусите на 160 без вентилатор, само на долен реотан.
В зависимост от големината на погачите времето, за което се оставя само на долен реотан, е в порядъка на 20-30 минути, трябва да се надигне до ръба на тавата. След това включвам и на горен реотан и следя загара - щом получа желания цвят, покривам с алуминиево фолио и пека до сух шиш. Обикновено ми отнема около един час цялото печене на домашните питки и погачи.
Веднага след като я извадя, обръщам върху подложка и намазвам с масло. Покривам с алуминиево фолио за 15-20 минути (така се получава парников ефект, вместо да се пръска с вода, за да омекне) След това махам фолиото и покривам с памучна кърпа, докато се охлади погачата за Тодоровден.