Начин на приготвяне
В хлебопекарната сложете всички течни съставки, брашното и отгоре натрошете маята.
Пуснете на програма тесто (месене и втасване) и изчакайте 1.5 часа (при мен тази програма е толкова, но е възможно при различните марки да е различно времето).
Готовото тесто извадете и разделете на четири топки.
Всяка топка, разточете на кръг и намажете с кравето масло (като последната не се маже). Подредете кръговете един върху друг.
Прехвърлете в тавичка, застлана с хартия за печене. Поставете чашка в центъра (диаметъра е пожелание) и разрежете тестото на осем еднакви части. Всяка част усучете по два пъти.
Изчакайте питката да втаса повторно. Намажете със заделения жълтък, смесен с 1 с.л. олио и 1 с.л. прясно мляко. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса.
* За фигурките направете тесто от вода и брашно. Измесете до гладкост.
Оформете детайлите, залепете ги на питката, след като е втасала (не ги мажете с яйцето, за да останат бели и да се открояват) и ги поръсете с малко брашно.
Празничната питка за Тодоровден е готова.