Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка-подкова за Тодоровден

Питка-подкова за Тодоровден

Вероника МихайловаВероника Михайлова
Иноватор
2632k5404
Питка-подкова за Тодоровден
Снимка: Вероника Михайлова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
Порции
6
"Ще имате страхотна питка-подкова за Тодоровден - само трябва да ви се меси"

Необходими Продукти

  • брашно - 750 г
  • вода - 350 мл
  • олио - 4 с.л
  • суха мая - 7 г
  • захар - 1 ч.л
  • сол - 1 ч.л
  • олио - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа разтворете сухата мая заедно с две лъжици от брашното в 100 мл вода. Добавете захарта и разбъркайте. Оставете настрани за 10 минути, докато шупне.

В широка тава или на плота пресейте брашното и добавете солта. В средата направете кладенче и изсипете активираната мая, олиото и останалата вода. С ръце омесете тестото и го оставете да втаса за 35 минути.

От вече втасалото тесто отделете малка част, а останалото усучете на голям фитил и оформете във форма на подкова.

Разточете отделеното тесто на дълга лента и завържете, така че да е във форма на панделка.

Намажете питката с олио и оставете за още 20 минути да почине, след което изпечете за 40 минути в загрята на 180 °C фурна.

Имате страхотна питка-подкова за Тодоровден.

Вижте още колко време трябва да втасва питка, както и как да направите тесто за украса на питка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: