Начин на приготвяне
В купа разтворете сухата мая заедно с две лъжици от брашното в 100 мл вода. Добавете захарта и разбъркайте. Оставете настрани за 10 минути, докато шупне.
В широка тава или на плота пресейте брашното и добавете солта. В средата направете кладенче и изсипете активираната мая, олиото и останалата вода. С ръце омесете тестото и го оставете да втаса за 35 минути.
От вече втасалото тесто отделете малка част, а останалото усучете на голям фитил и оформете във форма на подкова.
Разточете отделеното тесто на дълга лента и завържете, така че да е във форма на панделка.
Намажете питката с олио и оставете за още 20 минути да почине, след което изпечете за 40 минути в загрята на 180 °C фурна.
Имате страхотна питка-подкова за Тодоровден.
Вижте още колко време трябва да втасва питка, както и как да направите тесто за украса на питка.