Начин на приготвяне
Замесваме тестото за блата, като в подходяща купа смесваме брашното, какаото, бакпулвера, захарта, сол, оцет и ванилия. Разбъркваме сместа и наливаме водата. Към полученото хомегенно тесто прибавяме 3 с.л. олио. Сместа трябва да стане гладка и с консистенция на кейково тесто (при необходимост може да долеем вода или да прибавим брашно).
Полученото тесто изсипваме в малка форма за печене с диаметър 20 см., покрита с хартия за печене, намазана с олио. Слагаме да се пече в загрята на 180 градуса фурна с долно и горно нагряване. Изпичаме блата до готовност (приблизително 35 минути), като проверяваме дали е изпечен отвътре със суха клечка. Щом по клечката няма полепнало тесто, блатът е изпечен.
Докато блатът се пече, приготвяме сиропа и глазурата за тортата. Сиропа приготвяме, като смесваме какаото и захарта, наливаме вода 1 ч.ч. и когато заври, дръпваме от котлона. Сиропът е готов.
Глазурата приготвяме, като в касерола наливаме пюрето от плодове на компот (по избор - кайсии или праскови). При положение че не са достатъчно сладки плодовете, може да подсладим по вкус.
Добавяме 1/2 сок от компот и когато заври, на тънка струйка наливаме разтворените в 1/2 ч.ч. сок от компот 2 с.л. нишесте и 1 с.л. брашно. Разбъркваме глазурата и варим 1-2 минути или повече да се посгъсти.
Горещата глазура е малко течна, но като се охлади, се сгъстява. За по-бързо охлаждане изливаме глазурата в разлата тава и разбъркваме периодично.
Готовия блат за тортата срязваме внимателно на два блата. Сиропираме единия блат със сироп от какаото, намазваме с глазурата и отгоре слагаме другия блат. Отново сиропираме и намазваме с глазура. Украсяваме тортата с цели вишни или черешки от компот без костилки. Поръсваме със захарни пръчици.
Коментари