Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Торта без яйца и мляко

Торта без яйца и мляко

Торта без яйца и мляко6 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Определено е икономична...а и страшно вкусна"

Необходими Продукти

  • Продукти за блата
  • брашно - 200 г
  • какао - 2 с.л.
  • бакпулвер - 1/2 пакетче
  • захар - 100 г кристална
  • сол - 1/2 к.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • ванилия - 1 бр. пакетче
  • олио - 3 с.л.
  • вода - 1 ч.ч.
  • Продукти за плодова глазура
  • нишесте - натурално или десертно - 2 суп.лъж.
  • брашно - 1 с.л.
  • плодове - 1 ч.ч. пасирани от компот
  • сок от компот - 1 ч.ч.
  • Продукти за сироп
  • захар - 3 - 4 с.л. или повече по вкус
  • вода - 1 ч.ч.
  • какао - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесваме тестото за блата, като в подходяща купа смесваме брашното, какаото, бакпулвера, захарта, сол, оцет и ванилия. Разбъркваме сместа и наливаме водата. Към полученото хомегенно тесто прибавяме 3 с.л. олио. Сместа трябва да стане гладка и с консистенция на кейково тесто (при необходимост може да долеем вода или да прибавим брашно).

Полученото тесто изсипваме в малка форма за печене с диаметър 20 см., покрита с хартия за печене, намазана с олио. Слагаме да се пече в загрята на 180 градуса фурна с долно и горно нагряване. Изпичаме блата до готовност (приблизително 35 минути), като проверяваме дали е изпечен отвътре със суха клечка. Щом по клечката няма полепнало тесто, блатът е изпечен.

Докато блатът се пече, приготвяме сиропа и глазурата за тортата. Сиропа приготвяме, като смесваме какаото и захарта, наливаме вода 1 ч.ч. и когато заври, дръпваме от котлона. Сиропът е готов.

Глазурата приготвяме, като в касерола наливаме пюрето от плодове на компот (по избор - кайсии или праскови). При положение че не са достатъчно сладки плодовете, може да подсладим по вкус.

Добавяме 1/2 сок от компот и когато заври, на тънка струйка наливаме разтворените в 1/2 ч.ч. сок от компот 2 с.л. нишесте и 1 с.л. брашно. Разбъркваме глазурата и варим 1-2 минути или повече да се посгъсти.

Горещата глазура е малко течна, но като се охлади, се сгъстява. За по-бързо охлаждане изливаме глазурата в разлата тава и разбъркваме периодично.

Готовия блат за тортата срязваме внимателно на два блата. Сиропираме единия блат със сироп от какаото, намазваме с глазурата и отгоре слагаме другия блат. Отново сиропираме и намазваме с глазура. Украсяваме тортата с цели вишни или черешки от компот без костилки. Поръсваме със захарни пръчици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Гергана  Георгиева
Гергана Георгиева
Много подходяща, особено сега по времето на постите. Харесва ми!
20.03.2016 15:17
1