Начин на приготвяне
За блата разбийте яйцата със захарта на пухкав крем. Този блат няма набухвател и е много важно да разбиете яйцата добре, в противен случай няма да бухне.
Пресейте брашното и добавете на части при яйчената смес, като разбърквате внимателно с шпатула. Овкусете с ванилията и портокаловата кора. След като сте смесили всичко добре, изсипете сместа във форма за торта с подвижно дъно и диаметър 23 см, застлана с хартия за печене.
Печете в предварително загрята на 200 градуса фурната за 10 минути, после намалете фурната на 180 градуса и печете до готовност. Блатът е готов, когато забиете шишче в него и го извадите сухо. Не отваряйте фурната през първите 20 минути от печенето - в противен случай блатът ще спадне.
Готовия блат извадете от фурната и оставете да изстине напълно във формата. Охладения блат извадете, като прокарате нож по ръба на фирмата и тогава я отворите. Подравнете блата, ако се е получила издутина отгоре, и после разрежете на две.
За сладкото настържете кората на портокалите и ги обелете с нож много хубаво. В тенджера отделете само пулпата на плода - не трябва да има бели ципи, за да стане хубаво сладко, изстискайте сока от изрезките, прибавете и настърганите кори. Трябва да получите около 300 г пулпа, сок и кори, но ако не сте, почистете още портокали.
Към портокалите добавете захарта и водата. Сложете тенджерата на умерен огън. Варите до гъсто сладко, като редовно разбърквате, за да не загори. Оставете да се охлади напълно.
За крема разбийте сметана с миксер.
След като всички компоненти за тортата са готови и охладени, може да я сглобите по следния начин. В поднос сложете едната половина от блата, намажете хубаво с портокаловото сладко, като оставите малко за украсата.
Отгоре разпределете половината сметана и настържете половината шоколад. Върху тях сложете другата половина от блата, намажете с останалата сметана. Украсете тортата с останалото сладко и стружки от останалия шоколад. Може да се хапваме веднага - не е нужно да стяга в хладилник.