Начин на приготвяне
Яйцата се разбиват в купа, към тях се добавят натрошеното сирене, четири от яйцата и заквасената сметана, разбърква се и се добавя содата. Маслото се разтопява. Тавата се подмазнява.
Корите се преброяват и се разделят на групи по 4-5, така че да се получат от тях пет слоя. Първата група кори се нареждат в тавата и се наръсват с една четвърт от плънката.
Покрива се със следващата група кори, те се намазват с четка с разтопеното масло, пак се слага плънка и така се редуват, докато свършат корите.
Последният слой от тях се намазват с останалото масло, нарязват се на квадрати и се заливат с останалите две яйца, разбити с прясното мляко.
Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса без вентилатор или 180 градуса с вентилатор. Когато баницата е готова, се завива с кърпа за петнадесетина минути.