Начин на приготвяне
Пресяваме брашното в купа или съд за месене. По средата правим кладенче и вътре слагаме 1 щипка захар, 1 щипка сол, яйцето.
Амонячната сода слагаме в супена лъжичка и капваме 2 капки оцет, за да шупне. В заквасената сметана добавяме шупналата сода и разбъркваме. Добавяме я при брашното. Слагаме вътре при другите продукти и натрошеното сирене.
Омесваме меко тесто. Тестото трябва да е меко. Набрашняваме плота и доомесваме тестото. Оформяме го на топка. Тестото е с бучици сиренце, пухкаво, меко и много леко лепнещо.
Набрашняваме си плота и разточваме тестото. Докато точим, си набрашняваме точилката и самото тесто, за да не залепва при разточването. Точим го на лист приблизително 6-7 мм. Режем го на правоъгълници. Получават се 10 питки.
Загряваме олио в тиган и пържим питките от двете страни. Още топли хапваме с компот или айран. Може да поръсим с пудра захар или да гарнираме с мармалад. Да ви е сладко!