Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Банички»Пухкава баница със заквасена сметана

Пухкава баница със заквасена сметана

Румяна СтояноваРумяна Стоянова
Помощник Готвач
865773487911
Пухкава баница със заквасена сметана
Снимка: Румяна Стоянова
1 / 4
01/02/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Когато опитате пухкавата баница, вече все ще използвате заквасена сметана при приготвянето ѝ"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 500 г
  • краве масло - 150 г разтопено
  • заквасена сметана - 200 г
  • яйца - 2 бр.
  • белтъци - 3 бр.
  • сирене - 300 г натрошено
  • прясно мляко - 250 мл пълномаслено
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтапяме си маслото на водна баня. Намазваме тавата, в която ще печем, моята е с размери 20/30/7 см.

В купа разбиваме яйцата със белтъците, добавяме заквасената сметана, разбъркваме добре и слагаме настрошеното сирене. Разбъркваме.

Първата кора от баницата я намазваме с масло и я слагаме в тавата, като леко я намачкваме, за да се събере. Намазваме с масло и втората кора и я слагаме върху първата. Разпределяме равномерно 2 с.л. от сместа върху корите.

Повтаряме редуването на кори и плънка до изчерпване.

Режем баницата с остър нож на парчета. Смесваме останалото краве масло с прясното мляко и заливаме равномерно.

Печем на предварително загрята фурна на 200 градуса за 30-40 мин. След изпичане я напръскваме леко със студена вода и покриваме с хавлиена кърпа, за да се задуши.

Баницата със заквасена сметана с става висока и много пухкава.

След като изстине, спада леко, но пухкавостта ѝ се запазва.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: