Начин на приготвяне
Замесете тесто от брашното, сухата мая, водата, захарта, зехтина и солта. Поставете го в купа и намажете със зехтин. Оставете за около час на топло да втаса.
Междувременно нарежете лука на полумесеци и почистете спанака.
Загрейте зехтина и запържете за кратко лука. Добавете спанака, преди да отместите от котлона, и добре разбъркайте със запържения лук.
Направете сместа за намазване в купичка, като смесите зехтина с билките и солта, черния пипер.
Разстелете втасалото тесто в тава, застлана с хартия за печене. Оставете го да втаса за кратко отново. Направете с пръсти дупки, за да се запълнят със зехтин и подправки.
Намажете с половината от сместа за намазване. Разпределете отгоре спанака с лука, а маслините набодете по ръба на фокачата.
Поръсете с останалата смес за намазване и печете фокачата в предварително загрята фурна на 180 C за 30 мин.
Фокачата със спанак и червен лук е много вкусна.