Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Богата гръцка мусака

Богата гръцка мусака

Потребител#167180Потребител#167180
Готвач
2782k3591
Богата гръцка мусака2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6
"Сърца се печелят с тази богата гръцка мусака, да знаете"

Необходими Продукти

  • кайма - 600 г
  • патладжани - 4 бр.
  • тиквички - 4 бр.
  • картофи - 4 бр.
  • лук - 1 глава
  • домати - 1/3 ч.ч. от консерва (обелени и нарязани)
  • за заливката
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 100 г
  • брашно - 5 с.л.
  • кашкавал - 200 г
  • магданоз - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите, тиквичките и патладжанът се нарязват на шайби с дебелина около 1 см. Всичко се изпържва поотделно и се оставя да се отцеди.

В друг съд се запържва каймата. Лукът се нарязва на ситно и се добавя към каймата. Пържи се още 2-3 минути, добавям доматите и разбърквам още малко.

Свалям от котлона и прецеждам. На дъното на тавичка, в която ще печем мусаката, се подрежда плътно изпърженият патладжан. Отгоре се подреждат изпържените тиквички. Следват картофите.

Слагаме каймата и разпределяме да има навсякъде. Сега подреждаме в обратен ред. Слагаме пържените картофи, следват пържените тиквички, и най-отгоре покриваме с пържените патладжани.

Приготвяме заливката. Настъргваме кашкавала. В купа разбъркваме яйцата, киселото мляко и брашното до гладка смес. Добавяме настъргания кашкавал и разбъркваме. Заливаме мусаката и печем до приятен цвят. Украсявам с магданоз и сервирам.

Забележка: Ако тиквичките и патладжаните не сте посолили преди пържене, при подреждането им се слага сол на вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Много добра рецепта! Гръцка мусака с български вкус!
15.11.2022 21:11