Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Гръцка мусака с мляко

Гръцка мусака с мляко

Гръцка мусака с мляко
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Признаваме, че имаме слабост точно към тази мусака - сочна и ароматна"

Необходими Продукти

  • кайма - 500 - 600 г смес (свинска и телешка)
  • патладжани - 2 бр
  • картофи - 5 - 6 бр. средно големи
  • домати - 2 бр.
  • лук - 1 глава
  • зехтин
  • чесън - 5 скилидки
  • карамфил - 1 щипка
  • черен пипер
  • червен пипер
  • риган
  • за заливката
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 2 с.л.
  • масло - 50 г
  • прясно мляко - 2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелваме картофите и ги режем на кубчета или резенчета. Леко ги запържваме, след което ги редим в тава. В дълбок тиган запържваме лука и каймата.

Добавяме от подправките и доматите, нарязани на дребно. Оставяме да покъкри около 15 минути, след което изсипваме върху картофите.

Патладжана сме обелили, осолили и изцедили от горчивия сок, запържваме го леко и редим върху каймата. Приготвяме соса, като запържваме 2 супени лъжици брашно в маслото и добавяме прясното мляко при непрекъснато бъркане.

Когато свалим от котлона добавяме яйцата. Поливаме мусаката със соса и печем на 170 градуса. Гарнираме с кисело мляко и чесън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Вкусна мусака стана!
05.06.2023 21:24
Ваня Благоева
Ваня Благоева
До сега не съм приготвяла мусака с патладжани, допадна ми идеята.
17.05.2016 16:14
К К
К К
Не съм опитвала досега, но с удоволствие ще опитам в вашата рецепта! Браво!
17.05.2016 13:38
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Благодаря за съвета! Това беше снощната вечеря но моите трима мъже в къщи избързаха и я бяха наслагали по чиниите едва успях това да снимам. :( Друг път и тиквички слагам на колелца но нямах за тази.
17.05.2016 12:52
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Добре изглежда,въпреки че на снимката се вижда само заливка.Гръцката мусака се различава от нашата освен по патладжана и по това,че при нея зеленчуците се режат на колелца,а не на кубчета.И още нещо,ако приемеш един съвет от мен,следващия път опитай да сложиш при каймата червено вино,в мусаката настърган кашкавал или друго меко сирене,а в бешамела настъргано твърдо сирене,сирената дават несравним вкус и така ще се доближи до гръцка мусака :)
17.05.2016 12:30
1