Начин на приготвяне
Обелете патладжаните, нарежете на кубчета и ги оставете в солена вода, докато нагласите останалите продукти.
Отстранете семките от пипера и ги нарежете на кубчета колкото кубчетата патладжан.
Лука нарежете на ивици, моркова и чесъна на дребно.
Доматите обелете и настържете.
Измийте и подсушете патладжана.
Изпържете го и оставете върху кухненска хартия да се попие излишната мазнина.
Изпържете в същата мазнина и пипера.
Запържете лука, чесъна и моркова, докато омекнат. Добавете каймата и продължете да готвите, докато остане ястието на мазнина, след което добавете настърганите домати и доматената и пастата от чушки.
Гответе още 5 минути и след това налейте топлата вода.
Овкусете с чубрицата, черния пипер и солта.
След като започне да ври, ставете гръцката мусака на тих огън за 20 минути.
Поръсете със ситно нарязан магданоз.
Ястието става доста мазно - по желание може да оберете излишната мазнина, която изплува отгоре с лъжичка, преди да поръсите магданоза.
Сервирайте гръцката мусака в тенджера с таратор или поръсена с кисело мляко с чесън.