Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Гръцка мусака с патладжан и тиквички

Гръцка мусака с патладжан и тиквички

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
135 мин.
Общо
160 мин.
Порции
6
"Въпреки, че нашата си муската е прекрасна, тази с тиквички и патладжани също е много вкусна и ефектна"

Необходими Продукти

  • кайма - свинска, телешка или смес 700 гр.
  • патладжани - 5 бр.
  • картофи - 7 бр.
  • тиквички - 7 бр.
  • домати - 3 бр.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 4 скилидки
  • канела - 1/3 ч.л.
  • карамфил - 1/3 ч.л.
  • черен пипер
  • риган
  • бульон - пилешки 1 кубче
  • сос - бешамел готов 1 пакет
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обеленият и ситно нарязан лук се запържва заедно с чесъна до омекване, след което се добавя каймата. Сместа се запържва леко като разбърква постоянно, за да не се залепят парченцата кайма. Задушава се с доматите, като се добавят подправките - 1/3 ч.л. канела, 1/3 ч.л. карамфил, сол на вкус, черен пипер, риган. Оставя се да ври на слаб огън докато остане на мазнина.

Измитите и почистени зеленчуци се нарязват на кръгчета (0.5 - 0.7 см. за патладжаните и тиквичките, а за картофите 0.3 - 0.4 см) и се запържват докато порозовеят. Оставят се настрана, за да се отцеди олиото.

Ако трябва да приготвите сами бешамела (3-4 с. л. брашно и 1 л. прясно мляко, 1 яйце) запържете брашното с малко олио, като разбърквате непрекъснато. Добавете млякото и продължете да разбърквате докато се сгъсти (стане на крем), добавете пилешкия бульон, малко черен пипер, 1 скилидка чесън, бучка бяло сирене. След като поизстине, добавете разбитото яйце.

Отцедените от мазнината зеленчуци се нареждат в средно голяма тава - най - отдолу картофите, непосредствено върху тях патладжаните, плънката, която разстиламе равномерно, тиквичките и бешамела. Пече се в умерена фурна (180 градуса) за около 1.5 часа.

Гръцката мусака се сервира нарязана на парчета със стайна температура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
514
44
35
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Апропо е вярна една друга по-долу написана забележка, че при такова количество патладжани, тиквички и картофи.....ще ви остане заготовка за гръцка мусака и за зимнина....! Очевидната причина е , че при това количество кайма, няма да ви остане място в който и да било нормален глинен гювеч......освен ако не готвите в ресторант, но тогава ще е нужно още толкова кайма, глава лук и наистина втори Глинен Гювеч......Разбира се може и да сте ползвали бейби патладжани, тиквички и картофи...но поне го споменете де....!!! Аз лично ползвах 5 нормални картофа, 1 тиквичка и 1 патладжан......Не е истина, но цените в магазините станаха астрономически...а войната е все още само в Украйна!!!......
19.03.2022 02:56
2
1
Христо Славейков
Христо Славейков
Относно по-долен коментар, че на патладжанът трябва първо да му се махне горчивият сок...Да, това е единият начин на обработка.Но също така той може и да се изпържи, което също неутрализира горчивия сок!!!
18.03.2022 23:21
Христо Славейков
Христо Славейков
Страхотна гръцка мусака стана, благодаря! Научих се да правя и сос бешамел, за първи път ми беше, но рецептата беше доста изчерпателна, Адмирации!!!
18.03.2022 23:16
Потребител#232084
Потребител#232084
Да, съставките са тези за гръцка мусака. Обаче, извинете ме - броя на продуктите отговаря на поне 2 тави, т.е. 16 порции и то най-малко.
11.05.2019 13:55
4
Потребител#194182
Потребител#194182
Как можете да готвите патладжан без преди това да сте го отцедили от горчивия сок? Това е основно правило, което всеки опитен готвач знае - патладжанът се нарязва, посолява, оставя се да се отцеди половин час и се изплаква преди да се готви.
02.07.2017 19:31
5
1
Покажи всички подкоментари
nadia
nadia
Готвя гръцка мусака само по този начин и винаги става чудесна!
22.06.2016 10:51
5
Julia
Julia
Това е най-добрата рецепта за гръцка мусака! Само че пека зеленчуците на плоча, вместо да ги пържа, пак е страхотно!
04.10.2015 23:12
5
2
Хрис
Хрис
Още се пече но това е най-дълго приготвяната манджа която съм правила дано си заслужава
12.03.2014 15:00
5
1
НикБ
НикБ
Добре, хубаво, ама като сте сложили бутона Принт, за къф чеп в разпечатката сте включили картинката, а не сте включили табличката с времената :)?
18.11.2012 10:20
1
3
zyzi
zyzi
Хей, хора, не бъдете толкова дребнави, всеки обича различни подправки.
30.08.2011 16:38
3
1
Lina Mari
Lina Mari
На различни места в Гърция
се приготвя по различен начин.
26.07.2011 10:02
1
2
янка
янка
Заливката се прави със сметана за готвене, не мляко. Отгоре се поръсва с халуми, направо фантазия.
23.11.2010 21:14
2
дида
дида
Класическата гръцка мусака се прави само с пържени патладжани, нарязани на дължина. Не се слага риган, а канела и карамфил. По желание и магданоз. Прибавя се и настърган кашкавал.
12.10.2010 21:18
4
1
ели
ели
Що да не се слага риган ? Риганът е братовчед на мащерката и на чубрицата, а в мусака чубрица върви.
18.08.2010 17:01
1
Roumeto
Roumeto
В мусаката не се слага риган. При редене на зеленчуците първо картофите, върху тях кайма, после тиквички, пак кайма и след това патраджаните. Накрая бешамела, но без сирене, може малко кашкавал. При пастициота се слага много кашкавал или жълто твърдо сирене настъргано. Бешамела се прави по един начин, това което е написано по-горе не е гръцко.
23.05.2010 00:09
ива
ива
Бешамелът се прави с масло и около 1.5 л. мляко. Накрая се слагат 3,4 жълтъка. И без тиквички е по - вкусно.
15.09.2009 10:29