Начин на приготвяне
Картофите се измиват много добре и се слагат в тенджера. Прибавя се сол 1 ч.л. и се заливат с вода, която да покрие картофите.
Картофите се варят 20 мин след завиране на водата, след което се свалят от котлона. Водата се изхвърля и картофите се оставят да изстинат, след което се обелват и нарязват на шайби.
Червеният лук се почиства, измива и нарязва на ситно.
Чесънът се обелва и нарязва на ситно.
Доматите се измиват и нарязват на кръгчета.
Патладжанът се измива, обелва и нарязва на кръгчета. Всяко кръгче патладжан се поръсва със сол и се оставят 30 мин да престоят със солта, като не се слагат във вода. След като престоят със солта, патладжаните се измиват много добре.
Олиото 50 мл се изсипва в тиган с незалепващо покритие, загрява се и в него се изпържват патладжаните от двете страни.
В отделен тиган се изсипва олио 50 мл, загрява се и в него се задушат нарязаният лук и чесън за 5 мин на среден огън, след което се сваля от котлона и се прибавя гръцката подправка за мусака. Разбърква се много добре.
В тава с незалепващо покритие се нарежда един ред картофи на кръгчета.
Отгоре се нареждат патладжаните, след което се слага още един ред картофи.
Най-отгоре на гръцката мусака се нареждат кръгчета домати.
За заливката:
Маслото се слага в млековарка, прибавя се брашното, водата, солта и пипер Микс и се разбърква много добре.
След като заври, се сваля от котлона и със сместа се заливат зеленчуците в тавата.
Отгоре върху доматите да поръсва пармезанът.
Пече зеленчуковата мусака се 40 мин в предварително загрята фурна на 200 °C.