Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Гръцка мусака с червен лук

Гръцка мусака с червен лук

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Гръцка мусака с червен лук
Снимка: Мария Божилова
1 / 5
02/09/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8
"Зеленчукова мусака с ретро вкус за всяка лятна трапеза - гръцка мусака с червен лук"

Необходими Продукти

  • патладжани - 1 бр.
  • картофи - 600 г
  • червен лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • домати - 3 бр.
  • пармезан - 200 г
  • гръцка подправка за мусака - 1/2 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л. + 1 ч.л. за варене на картофите
  • олио - 50 мл за патладжаните + 50 мл за лука
  • За заливката
  • масло - 2 с.л.
  • лимецово брашно - 2 с.л.
  • вода - 250 мл
  • сол - 1/4 ч.л.
  • пипер меланж - 3 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се измиват много добре и се слагат в тенджера. Прибавя се сол 1 ч.л. и се заливат с вода, която да покрие картофите.

Картофите се варят 20 мин след завиране на водата, след което се свалят от котлона. Водата се изхвърля и картофите се оставят да изстинат, след което се обелват и нарязват на шайби.

Червеният лук се почиства, измива и нарязва на ситно.

Чесънът се обелва и нарязва на ситно.

Доматите се измиват и нарязват на кръгчета.

Патладжанът се измива, обелва и нарязва на кръгчета. Всяко кръгче патладжан се поръсва със сол и се оставят 30 мин да престоят със солта, като не се слагат във вода. След като престоят със солта, патладжаните се измиват много добре.

Олиото 50 мл се изсипва в тиган с незалепващо покритие, загрява се и в него се изпържват патладжаните от двете страни.

В отделен тиган се изсипва олио 50 мл, загрява се и в него се задушат нарязаният лук и чесън за 5 мин на среден огън, след което се сваля от котлона и се прибавя гръцката подправка за мусака. Разбърква се много добре.

В тава с незалепващо покритие се нарежда един ред картофи на кръгчета.

Отгоре се нареждат патладжаните, след което се слага още един ред картофи.

Най-отгоре на гръцката мусака се нареждат кръгчета домати.

За заливката:

Маслото се слага в млековарка, прибавя се брашното, водата, солта и пипер Микс и се разбърква много добре.

След като заври, се сваля от котлона и със сместа се заливат зеленчуците в тавата.

Отгоре върху доматите да поръсва пармезанът.

Пече зеленчуковата мусака се 40 мин в предварително загрята фурна на 200 °C.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: