Начин на приготвяне
Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Жълтъците разбийте със захарта до побеляване на белтъците със една щипка сол на сняг.
Смесете ги, като към жълтъците добавяте по малко от белтъците, разбърквайки с шпатула. Когато се получи еднородна смес прибавете на части пресятото брашно, като разбърквате с шпатула.
Овкусете с ванилията и цитрусовите кори. Изсипете сместа във форма за торта с подвижно дъно и размер 23 см, застлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.
Блатът е готов, когато забодете шишче в центъра му и то излезе сухо. Не отваряйте фурната през първите 10-15 минути от печенето. Извадете готовия блат от фурната и го оставете да се охлади напълно. Направете сиропа, като загреете сока от компота със захарта и лимоновата кора.
Когато захарта се разтвори оставете да поври още 3-4 минути. Сложете изстиналия блат в подходящ поднос и сиропирайте с още топлия сироп. Оставете десерта да се охлади.
Обелете останалите праскови от компота и ги пасирайте. Изсипете полученото пюре върху охладения сладкиш и гарнирайте с пресни плодове по избор.
Коментари