Начин на приготвяне
Всички продукти трябва да са със стайна температура.
Разбиваме яйцата (като оставяме 1 жълтък за намазване накрая) с вилица, в микровълновата затопляме за 30 секунди прясното мляко със захарта до пълното й разтваряне. Смесваме яйцата с млякото и захарта, добавяме брашното с предварително смесената мая и започваме да месим.
Малко по малко вкарваме разтопеното масло/мас. Много е важно да става поетапно, а не наведнъж.
Благодарение на доброто месене и постепенното влагане на маслото, накрая ще имаме конци. Накрая слагаме ванилията. Оставяме готовото тесто, което трябва да е меко, нелепнещо и еластично да втасва.
От него късаме 12 топки, големи колкото топче за пинг понг (не по-големи, защото има второ втасване). Тук вече сплитаме както желаем и можем. Аз лично направих всяка топка на фитил, добавих стафиди, прегънах на две, усуках, завих като охлюв и сложих във формата.
Намазах отгоре с разбития отделен жълтък, примесен с мъничко прясно мляко и няколко капки олио и оставих да напълни формите и да втаса втори път във фурната на 50 градуса. След това печем на 160-170 градуса до получаването на загар, може и с клечка да се проверява.
От замесеното тесто се получават 24 мъфина, аз приготвих 12 бр. + един малък козунак, за да мога да пека наведнъж.
Пухкавите великденски козуначени мъфини са готови.
Ако рецептата ти харесва, опитай непременно и другите ни рецепти за козуначени мъфини или тези мъфини с шоколад.
Коментари
Светли празници :)