Начин на приготвяне
Направете брашното (не цялото количество, а оставете част и добавете, ако тестото е лепкаво) със солта на кладенче. Изсипете маята, водата, зехтина и захарта в кладенчето. Разбъркайте с лъжица и замесете меко и еластично тесто.
Добавяйте от отделеното брашно, ако се налага. Намажете тестото със зехтин и го оставете на топло да удвои обема си или го приберете в плик в хладилника на хладно за цяла нощ да втаса.
При готовност набрашнете повърхността, на която ще точите с брашно. Нарежете пресния лук на много тънки колелца.
Разточете тестото на тънък правоъгълник и го намажете леко със зехтин. Поръсете с колелцата пресен лук. Навийте тестото на стегнато руло. Нарежете го на охлювчета с дебелина около 2 см.
Оставете ги да втасат за малко. При готовност вземете охлювче, натиснете го с ръка да се сплеска и с точилка го до разточете на тънка палачинка.
Изпечете готовите пърленки в загрят тиган с незалепващо покритие с капки зехтин от двете страни до зачервяване.
При отстраняването от тигана намазвайте със зехтин от двете страни и слагайте в тенджера да се задушат. Поръсете с подправки по желание.
Мини пърленките с пресен лук и зехтин са много вкусни.
Коментари