Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Пастет»Пастет от леща със зехтин и лук

Пастет от леща със зехтин и лук

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2161
Пастет от леща със зехтин и лук1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
75 мин.
Общо
95 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • зехтин - 1 с.л.
  • канела - 1/2 ч.л.
  • магданоз - 2 ч.л.
  • мая - 2 ч.л. суха
  • лук - 1 глава
  • чесън - 3 скилидки
  • леща - 200 г
  • куркума - 2 щ.
  • бульон - 850 мл зеленчуков
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът и чесънът се задушават в сгорещения зехтин. Прибавят се подправките и се оставят на огъня още няколко минути. Слагат се лещата и сухата мая и се сипва бульонът.

Кипва се, огънят се намалява и лещата се вари 25 минути до омекване, след което се отцежда. Пасира се с миксер или пасатор заедно с яйцето, млякото, куркумата и магданоза.

Сместа се изсипва в намазана с масло или олио тавичка, повърхността се заглажда и се покрива с восъчна хартия. Пече се в предварително загрята до 200 °С фурна 40 минути.

Охлажда се и се слага в хладилник. Сервира се върху горещ препечен хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: