Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Мъфини»Козуначени мъфини с шаколад

Козуначени мъфини с шаколад

NEVINEVI
Помощник Готвач
1621k5283
Козуначени мъфини с шаколад
Снимка: NEVI
3 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12 бр.

Необходими Продукти

  • ЗА МАЯТА
  • мая - 20 г прясна
  • захар - 1 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • прясно мляко - 50 мл
  • ЗА ТЕСТОТО
  • брашно - 500 г
  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 100 мл
  • олио - 100 мл
  • захар - 150 г
  • лимонов сок - 1 ч.л.
  • лимони - кората от един
  • сол - 1 щипка
  • ванилия
  • ЗА НАМАЗВАНЕ
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • захар - за поръсване
  • бадеми - за поръсване филирани
  • течен шаколад - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да станат козуначените мъфини, в стаята, в която ги правите, през целия процес трябва да е топло.

За маята: затоплете леко млякото и в него разтворете маята и захарта, прибавете брашното и разбъркайте до гладка каша, накрая поръсете с малко брашно и оставете да шупне за 10-15 минути на топло.

В това време пресейте брашното и солта и направете кладенче. Затоплете млякото и разтворете в него захарта, ванилията, лимоновата кора и лимоновия сок.

Разбийте яйцата с половината от олиото. След като всички компоненти са готови, може да започнете да месите по следния начин: в кладенчето сипете разбитите с половината олио яйца и вече шупналата мая.

Започнете да месите, като постепенно прибавяте сместа от мляко и захар. Месите до пълното усвояване на брашното, после започвате да прибавяте останалата мазнина, като си намазнявате ръцете и месите до усвояване на олиото от тестото.

Продължете така до изчерпване на олиото и до получаване на мехурчета по тестото. Прехвърлете тестото в намаслена купа и оставете да втаса за не по-малко от един час на топло. Премесете вече втасалото тесто и разделете на 12 равни топки. Разделете всяка топка на две ленти и ги усучете една в друга, после прегънете краищата навътре.

Поставете ги във формата за мъфини с предварително застлани отделения с хартия за печене. Оставете ги да втасат повторно на топло. Втасалите козуначени мъфини намажете с разбитото с прясно мляко яйце и поръсете със захар и филирани бадеми.

Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. Не отваряйте фурната през първите 15 минути от печенето. Оставете готовите мъфини да се охладят във формата. След като изстинат напълно, отрежете капачето на всеки мъфин намажете с течен шоколад и поставете капачето отново.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Сия Рибагина
Сия Рибагина
Страхотни са,имах голям мерак и аз да направя мъфини,но днес не стигнах до тях :)
30.04.2016 21:15