Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Курабийки»Великденски бабини курабии

Великденски бабини курабии

Великденски бабини курабии
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
75 мин.
Порции
30
"Няма други като курабийките на баба и заради тях толкова много обичаме Великден"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 250 г
  • сода бикарбонат - 1 ч.л. равна
  • мас - 100 мл разтопена
  • захар - 1 в.ч.
  • ванилия
  • лимони - кора от един
  • белтъци - 1 за намазване
  • захар - 4 с.л. за поръсване
  • лешници - 4 с.л. смлени
  • брашно - 600 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се разбиват яйцата със захарта. Добавяме киселото мляко с разбита в него сода да шупне, разтопената мас, ванилията и настърганата кора от лимон.

Замесва се меко тесто с пресято брашно.

Разделям го на две части. Първата се разточва на кора, изрязват се форми с чаша или ринг с диаметър 4-5 см.

Второто тесто се разделя на топчета, оформят се фитили, дълги 20 см и се усукват през средата.

Нареждаме курабиите в намазана с олио тава, отгоре с четка намазваме с разбит белтък.

Поръсваме с кристална захар, другата половина - със смлени лешници.

Печем в загрята фурна 180 градуса до бледорозово.

Великденските бабини курабии са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Със смлени бадеми също са хубави.
06.05.2016 23:13
Monika Ivanova
Monika Ivanova
Хубави са правила съм но без лешниците
06.05.2016 23:07
Ваня Благоева
Ваня Благоева
Много хубави курабии, пък и икономични.
01.05.2016 18:35