Начин на приготвяне
Разтопете свинската мас и оставете да се охлади.
Настържете кората на 1 лимон.
Прибавете към киселото мляко двата вида сода и разбъркайте.
Разбийте яйцата със захарта, щипка сол и ваниловата захар.
Прибавете киселото мляко със содата, свинската мас и разбъркайте.
Започнете да добавяте от брашното, като бъркате.
Щом се получи гъсто и лепкаво тесто, го прехвърлете върху набрашнен плот и доомесете с останалото брашно до меко нелепнещо тесто. При необходимост добавете още малко брашно.
Разделете тестото на две половини. Към едната част прибавете шоколада, а към другата захаросани цитрусови корички.
Омесете двете теста за кратко, колкото да се разпределят равномерно шоколадът и коричките.
Оставете тестото за курабии да почине 15 минути, а през това време покрийте 2 тави с хартия за печене и загрейте фурната на 180 °C.
Късайте малки късове от тестото и оформете топчета. Наредете ги в тавите на разстояние едно от друго.
Намажете курабиите с разбит белтък и поръсете по малко захар.
На тези с шоколада сложете по една капка шоколад, като леко я притиснете.
След това сложете да се пекат в загрята фурна за около 20 минути всяка тава.
От това количество излезнаха 3 тави от тези на фурната.
Пръхкави и много вкусни великденски курабии с шоколад и цитрусови корички.
Светли празници!