Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и Бисквити»Курабийки»Великденски курабии с мас и олио

Великденски курабии с мас и олио

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Великденски курабии с мас и олио
Снимка: Мария Божилова
1 / 5
22/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
160 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • свинска мас - 125 г
  • олио - 100 мл
  • кисело мляко - 200 г
  • захар - 1 ч.ч.
  • бакпулвер - 1/2
  • сода - 1/2 ч.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • брашно - 500 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява и се слага в тавата за месене.

Свинската мас се разтапя и се прибавя олиото. Разбърква се добре.

Отделя се от 1 бр. яйце белтъкът от жълтъка, като белтъкът с останалите яйца се разбиват на пяна. Прибавя се захарта и се бърка, за да полуразтопи захарта.

В киселото мляко се слага содата и се разбърква много добре до шупване на содата, като се изсипва в сместа с яйцата със захарта. Разбърква се много добре.

Прибавя се на тънка струя мастта с олиото.

В брашното се слага бакпулвера и ванилията, като се разбърква много добре. Прави се кладенче, в което се изсипва сместа от яйцата, захарта, киселото мляко, мастта и олиото, като се изсипва на части при бъркане за замесване на тестото. Замесва се твърдо тесто за курабии, което се оставя 30 мин в хладилник.

Точат се кори с дебелина 0.5 см, от което се изрязват с формички мини великденски курабийки.

Великденските курабии с мас и олио се слагат в тава върху хартия, намазват се с жълтък и се поръсват със захар.

Пече се 20 мин на предварително загрята фурна на 150 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: